Videogranskningshysteri föregående säsong – Reglerna ses över

Det rådde videogranskningshysteri i Hockeysverige i fjol som följdes av upprörda känslor hos spelare, ledare och supportrar.Nu ser ishockeyförbundet över tolkningarna av regelverket för offside i målgården och sparkrörelse.– Vi vill ha fler mål i svensk hockey, säger ishockeyförbundets domarchef Tomas Thorsbrink.

Under den gångna hockeysäsongen eskalerade videogranskningarna i samband med mål i SHL och Hockeyallsvenskan.I många fall blev det för mycket.– Vi har det systemet i svensk hockey att videodomaren kan ringa ner till sekretariatet. Det är ofta bra och vi ska utnyttja våra tekniska hjälpmedel, men i flera fall slog det tillbaka. I HD-kvalitet kan man se om en kroppsdel är över målområdeslinjen, men hur mycket störde det målvakten? Man kan konstatera att det blev lite för mycket, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Det mesta skulle granskas och matchtempot stoppades upp.

– Jag såg själv en match mellan Malmö och Leksand i playoff nere i Malmö. Det var granskning efter i stort sett varje målsituation. Det blir inte bra. Generellt sett, det blev för mycket och det blev för hårda bedömningar.

Nu kan DT sporten berätta att tolkningarna av regeln om offside i målgården och sparkrörelse kommer att ses över.

– Vi kommer att ha samtal kring det här nu i helgen när våra domarutbildningar startar. Det handlar om att vi vill se fler mål i svensk hockey.

Förbundet vill försöka dra ner på antalet granskningar och lätta upp bedömningarna för att skapa fler mål.

– Det kommer att bli domarnas bedömningar på isen som gäller i större utsträckning. Jämför man med internationell hockey har vi varit för hårda här hemma i Sverige. Flera granskningar vi gjort hade aldrig uppmärksammats internationellt.

Vad händer med tolkningarna av regeln kring sparkrörelse?

– Man kan säga att det måste vara en tydligare sparkrörelse för att målet ska underkännas än vi tidigare krävt. Det handlar om att vi vill se fler mål.

Under kommande säsong kommer domarna även fortsatt att vara hårda på spelförstörande moment, men även så kallad ”abuse” och osportsligt uppträdande.

– Det har tillåtits alldeles för mycket gruff efter avblåsningar och snack. Det här måste bort eftersom det sprider sig neråt i serierna och i åldrarna. Sånt stjärnorna gör sprider sig neråt. I dag har vi stora problem med domarrekrytering och därför kommer vi få ordning på det här.

I början av juni berättade ishockeyförbundet även att målgårdarna kommer att krympas till internationella mått och bli mer fyrkantiga i sin utformning för att skapa fler mål.

– Utespelarna kommer att komma närmare målet och förhoppningsvis kommer det att leda till fler mål eftersom det blir lättare att styra pucken, säger Hockeyallsvenskans Sonny Lundwall.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.